English
Spacer
RECYCLED CANAL OFFICE - AMSTERDAM - 2010
Spacer
the section shows the open court in which two stories were removed
THE SECTION SHOWS THE OPEN COURT IN WHICH TWO STORIES WERE REMOVED
Spacer

When the first floor (bel-etage) and the basement of landmark canal house Keizersgracht 522 were recently vacated after many decades of intensive use, both floors were in obvious need of a complete overhaul. In addition, the building’s foundation needed comprehensive repair. Mirck Architecture was commissioned to take on the reconstruction and, along with interior architect Hayo Waisfisz, to design a new interior.

Additions that in the past had been built in the inner court between the front house and the back house are removed. As a result, the basement of both the front and the back house will benefit from the additional daylight. In the new configuration, the front house will offer on the connected basement and first floors about 120 m2 of floor space that can be used either as an office or as an apartment. The two floors in the backhouse (with, in addition, a sub-basement floating room – anno 1750 – that has been redesigned as a bathroom) will accommodate another apartment, with access to 35m deep garden.

location - aerial view
LOCATION - AERIAL VIEW
entrance facade canalside
ENTRANCE FACADE CANALSIDE
toilet souterrain - by J.A.
TOILET SOUTERRAIN - BY J.A.
glass roof entrance bathroom
GLASS ROOF ENTRANCE BATHROOM
Spacer souterrain looking south - by J.A.
SOUTERRAIN LOOKING SOUTH - BY J.A.
bel-etage looking south - by j.a.
BEL-ETAGE LOOKING SOUTH - BY J.A.
souterrain looking east - by j.a.
SOUTERRAIN LOOKING EAST - BY J.A.
souterrain pantry & steel stairs - by j.a.
SOUTERRAIN PANTRY & STEEL STAIRS - BY J.A.
STEEL STAIR
STEEL STAIR
bel-etage looking to canal - by j.a.
BEL-ETAGE LOOKING TO CANAL - BY J.A.
Spacer

Building: Recycled canal house
Client: Private
Address: Keizersgracht 522, Amsterdam, NL
Floor area: 295sqm gross
Design: 2009
Construction: 2010
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, David Künzel, Ule Koopmans, Joery Schipper, Freek Leber

Interior design: Mirck Architecture i.c.w. Hayo Waisfisz and Marcel Froon
Structural engineer: Evers Partners, Velsen-Noord
Contractor: Konst & Van Polen, Westwoud

Photography: Jonathan Andrew (by J.A.)

 

situation facing north
SITUATION FACING NORTH
floorplans bel-etage - souterrain - basement
FLOORPLANS BEL-ETAGE - SOUTERRAIN - BASEMENT
section A
SECTION A
section A``
SECTION A``
sections c & d
SECTIONS C & D
sections e & f
SECTIONS E & F