English
Spacer
DIJKHUIS
Spacer
noordzijde van het nieuwe dijkhuis
NOORDZIJDE VAN HET NIEUWE DIJKHUIS
Spacer

In het Hollandse buitengebied mag een vervallen dijkhuisje plaatsmaken voor een nieuw dijkhuis. Het nieuwe huis blijft aan de dijk, maar knikt ook de polder in. De knik opent het huis naar het noorden. In het lichte hart van het huis verbinden trapsteken de split levels van de poldervloer, dijkvloer, entresol, en zoldervloer.

 

Het polderhuis heeft twee verdiepingen en het dijkhuis is enkellaags. De gedraaide volumes worden beschermd door eenzelfde rieten kap. De vorm van de kap volgt de meeste keuzes tijdens het ontwerpproces. Alleen het driehoekige daklicht in de knik blijft onveranderd. Dit noorderlicht brengt verrassend veel daglicht in de woonruimte.

oostgevel van het nieuwe dijkhuis
OOSTGEVEL VAN HET NIEUWE DIJKHUIS
Spacer opengeknikte split level woonruimte
OPENGEKNIKTE SPLIT LEVEL WOONRUIMTE
doorsnedeover dijk en polderhuis
DOORSNEDEOVER DIJK EN POLDERHUIS
westgevel
WESTGEVEL
Spacer

Titel: Dijkhuis
Lokatie: Zuid-Holland
Omvang: 340m2 en 650m3
Ontwerp: 2017-2018
Bouw: 2019-2020
Team: Sander Mirck, Jesse Stortelder, David Künzel, Maurice Visser
Constructeur: Luning - Ingenieurs in houtconstructies, Velp
Installatie-adviseur: Tree, Delft

situatie op het noorden
SITUATIE OP HET NOORDEN
straatgevel met entree onder overstek
STRAATGEVEL MET ENTREE ONDER OVERSTEK
plattegronden bovendijks
PLATTEGRONDEN BOVENDIJKS
plattegrond benedendijks
PLATTEGROND BENEDENDIJKS