English
Spacer
AMPHITORIUM - ITC LEIDEN - 2013
Spacer
top view from the balcony of new itc annex
TOP VIEW FROM THE BALCONY OF NEW ITC ANNEX
Spacer

Structural brainstorming between client and architect can lead to surprising ideas. In this case of the Amphitorium the architect was looking for an installation space outside the building - for the heat pump machinery - while the client revealed a cherished wish to create an outdoor lecture space. The possible synergy appeared and the architect started his research and design.


The design had to be finished in two weeks, because it had to be handed in as part of a complicated zoning procedure. Inspired by the amphitheatre of Marta Pan in Otterloo, Mirck proposed an optimal amphitheatre for an audience of 50 students, made of big round granite stones. The volume starts perfectly in its central axis, but deviates at its edges. The same big stones form a seemingly irregular staircase, creating interaction with the garden.

 

The construction was exciting, also for the beautiful old Magnolia tree nearby: would it survive? Fortunately it did, and now it casts her comfortable shadow on the Amphitorium. Last but not least, hidden under its slope, the highly sustainable heating and cooling system for the ITC Annex is operating.

under construction - pooring concrete
UNDER CONSTRUCTION - POORING CONCRETE
Spacer overview of ITC garden with amphitorium
OVERVIEW OF ITC GARDEN WITH AMPHITORIUM
system for heat- and cold-exchange
SYSTEM FOR HEAT- AND COLD-EXCHANGE
Spacer

Building: Amphitorium ITC
Client: International Tax Center Leiden
Address: Rapenburg 65, Leiden, NL
Floor area: 30m2
Design: 2011-2012
Construction: 2012-2013
Team: Sander Mirck, David Künzel, Annemarijn Haarink
Installations engineer: ABT, Delft
Photography: Katja Effting

detail of granite amphitorium
DETAIL OF GRANITE AMPHITORIUM
floorplan and sections of amphitorium
FLOORPLAN AND SECTIONS OF AMPHITORIUM