English
Spacer
ASIAN RESTAURANT - ALMERE - 2010
Spacer
the south facade showing different hall spaces
THE SOUTH FACADE SHOWING DIFFERENT HALL SPACES
Spacer

The east side of Almere contains mostly housing. The recent urban design for the quarter Almere Buiten defined a new area for supporting facilities, like a restaurant. The area is defined by a strip of almost three kilometers between railtrack and park avenue. The park avenue is a combination of slow traffic and all kinds of recreation. Currently, half of the many plots of the strip are sold and being built with a wide variety of functions. In the middle of the strip the Asian restaurant is located, adjacent to the roundabout where the freeway exit enters this part of the city.

 

The architecture of the restaurant shows three Asian architecture characteristics that are transformed to current Dutch building methods. A courtyard, a wooden structure, and a leading roof. The expressive red structure is placed on top of a high concrete basement. The route to the entrance platform is by slope and stairs through green hills passing a terrace. The setback entrance leads to the high reception space where many activities and routes come together. The seven dinner hall spaces and kindergarten are topped by the eight roofs.

east facades, entrance
EAST FACADES, ENTRANCE
south facades
SOUTH FACADES
west facades, evening sun
WEST FACADES, EVENING SUN
Spacer entering the city quarter by car
ENTERING THE CITY QUARTER BY CAR
video animation of the design
VIDEO ANIMATION OF THE DESIGN
the hall above the entrance
THE HALL ABOVE THE ENTRANCE
the inner court looking east
THE INNER COURT LOOKING EAST
impression entrance bar void
IMPRESSION ENTRANCE BAR VOID
Spacer

Building: Asian restaurant, Almere
Client: Tang Dynastie OG BV
Address: Evenaar, Almere Buiten
Floor area: 1000sqm gross
Underground garage: 700sqm gross
Design: 2004-2008
Construction: 2008-2010
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, David Künzel, Annemarijn Haarink, Sander Bakker, Ule Koopmans
Contractor: Schaefers Advies, Almere
Structural engineer: TKT Engineering, Almere

Wood structure: Bretschneider Dachbau GmbH

Photography: Katja Effting

top view - building turns to roundabout
TOP VIEW - BUILDING TURNS TO ROUNDABOUT
FLOORPLANS
FLOORPLANS
interior floorplan groundfloor
INTERIOR FLOORPLAN GROUNDFLOOR
interior floorplan 1st floor
INTERIOR FLOORPLAN 1ST FLOOR
interior section
INTERIOR SECTION