English
Spacer
RECYCLED CANAL HOUSE - AMSTERDAM - 2015
Spacer
garden room in souterrain has maximum light and view - photo by j.a
GARDEN ROOM IN SOUTERRAIN HAS MAXIMUM LIGHT AND VIEW - PHOTO BY J.A
Spacer

When the first floor (bel-etage) and the basement of landmark canal house Keizersgracht 522 were recently vacated after many decades of intensive use, both floors were in obvious need of a complete overhaul. In addition, the building’s foundation needed comprehensive repair. Mirck Architecture was commissioned to take on the reconstruction and, along with interior architect Hayo Waisfisz, to design a new interior. 

Additions that in the past had been built in the inner court between the front house and the back house are removed. As a result, the basement of both the front and the back house will benefit from the additional daylight. In the new configuration, the front house will offer about 120m2 of floor space that can be used either as an office or as an apartment. The two floors in the backhouse will accommodate another apartment.

 

For this apartment a couple of special features were designed and built. On the first floor the kitchen is combined with the staircase to gain space. In the souterrain the garden facade is totally glazed and can slide to open the space into the 35m deep garden. In the reconstructed courtyard a glass box marks the entrance to the floating basement - anno 1750 - that is tranformed into a bathroom.

bedroom with monumental beams - by j.a.
BEDROOM WITH MONUMENTAL BEAMS - BY J.A.
glass garden facade
GLASS GARDEN FACADE
green roof garden room
GREEN ROOF GARDEN ROOM
detail of glass facade with green roof
DETAIL OF GLASS FACADE WITH GREEN ROOF
Spacer glass hall through restored patio
GLASS HALL THROUGH RESTORED PATIO
glass hall meets basement entrance
GLASS HALL MEETS BASEMENT ENTRANCE
descending looking back to glass hall
DESCENDING LOOKING BACK TO GLASS HALL
glass hall inside corner detail
GLASS HALL INSIDE CORNER DETAIL
Spacer

Building: Recycled canal house
Client: Private
Address: Keizersgracht 522, Amsterdam
Floor area: 135m2
Design: 2009-2010
Construction: 2010-2015
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, David Künzel, Ule Koopmans, Joery Schipper, Freek Leber

Interior design: Mirck Architecture, Hayo Waisfisz and Marcel Froon
Structural engineer: Evers Partners, Velsen-Noord
Contractor: Konst & Van Polen, Westwoud

Photography: Jonathan Andrew (by J.A.)

longitudinal section with backhouse
LONGITUDINAL SECTION WITH BACKHOUSE
technical fragment of glass hall
TECHNICAL FRAGMENT OF GLASS HALL
bel-etage - souterrain - bath basement
BEL-ETAGE - SOUTERRAIN - BATH BASEMENT
bath basement - by j.a.
BATH BASEMENT - BY J.A.
bath basement - by j.a.
BATH BASEMENT - BY J.A.
bath basement - by j.a.
BATH BASEMENT - BY J.A.
canal facade with K522 in the middle
CANAL FACADE WITH K522 IN THE MIDDLE