English
Spacer
DAYLIGHTERS - LEIDEN - 2015
Spacer
the dimmable acrylate rods bring light down to the central hall floor
THE DIMMABLE ACRYLATE RODS BRING LIGHT DOWN TO THE CENTRAL HALL FLOOR
Spacer

In 2004 the International Tax Center Leiden moved in the renovated canal mansion Rapenburg 65. The former courtyard was restored and topped by a glass roof. In 2013 this central hall was upgraded to foyer of the main lecture hall that had been built in the adjacent building.

The ITC asked Mirck Architecture to design a new light for the central hall, that would fit its new and important function. Mirck proposed to combine daylight and artificial light in one element. The first design was a lightwall with integrated digital information system. The second and final design focussed on the lighting.

Views to the monumental inner facades of the central hall should not be blocked too much, so therefore the first design was only covering the new facade of the adjacent building. Translucent and mirroring panels optimally guide the daylight during daytime, while at night LED behind the panels should offer light, colors, and data on the panels.

Although LED is developing quickly, it seemed too complicated to reach the desired level of detail for a reasonable price. The ITC chose the alternative: the wall was flattened and painted glossy white and Mirck Architecture started the design of the Daylighters.

After intensive materials research Mirck proposed clear acrylate rods hanging down in the high central hall space. The rods guide both daylight and artificial light down to the ground level of the central hall. The mockup turned out a success and the 24 heavy lights were detailed and produced. In the Christmans holiday weeks the team of Waisfisz managed to get all the rods in place. The result is photographed in april 2015.

former courtyard with roof and lights
FORMER COURTYARD WITH ROOF AND LIGHTS
dimmable daylighters in action
DIMMABLE DAYLIGHTERS IN ACTION
central hall can be connected with cafe
CENTRAL HALL CAN BE CONNECTED WITH CAFE
Spacer transparant rods guide and reflect light
TRANSPARANT RODS GUIDE AND REFLECT LIGHT
transformed into foyer new lecture hall
TRANSFORMED INTO FOYER NEW LECTURE HALL
the color of the sky transported
THE COLOR OF THE SKY TRANSPORTED
transparancy of acrylate
TRANSPARANCY OF ACRYLATE
Spacer

Design: Daylighters Central Hall
Client: International Tax Center Leiden
Address: Rapenburg 65, Leiden, NL
Floor area: 80sqm gross
Design: 2013-2014
Construction: 2015
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, Bram van den Heuvel, David Künzel, Hayo Waisfisz

Contractor: Waisfisz 3d vormgeving

section of central hall
SECTION OF CENTRAL HALL
detail of the daylighter
DETAIL OF THE DAYLIGHTER
front view central hall
FRONT VIEW CENTRAL HALL