English
Spacer
DAYLIGHTHOUSE 2 - ALMERE - 2011
Spacer
zuidgevel van houten hoekwoning aan de dijk
ZUIDGEVEL VAN HOUTEN HOEKWONING AAN DE DIJK
Spacer

The site of Daylighthouse 2 is next to the huge lake IJsselmeer. In between the lake and the house is a beautiful swamp for birds. Almere planned row houses on this location and the town house is the end of a row facing south west. Mirck Architecture translated the wishes of the client into a wooden cube of 9 by 9 by 9 meter. The facade, inner space and climate are influenced by sunlight and daylight. The particular structure of the cube is shown everywhere and continued in the plot wall and the shed.

 

The ground floor living space is fully glazed to the south and west side. The sun protection is created by the cantilevered bedroom volume above. To the north, a split level opens the inner space, creating voids. In the voids special shiny round stairs emphasize a dynamic route. A lot of daylight enters the house on the north side, especially in the wintergarden on the roof. The wintergarden should work as an in between climate, ideal for plants but also for the client. From this height the horizon is visible, with a lot of birds, boats, Amsterdam and Marken.

southwest corner with open living
SOUTHWEST CORNER WITH OPEN LIVING
southwest side at night
SOUTHWEST SIDE AT NIGHT
southwest side with its sun protections
SOUTHWEST SIDE WITH ITS SUN PROTECTIONS
west side in the evening
WEST SIDE IN THE EVENING
west side
WEST SIDE
northwest street side
NORTHWEST STREET SIDE
zuidwest gevel hoekdetail
ZUIDWEST GEVEL HOEKDETAIL
Spacer FILM TV FLEVOLAND
FILM TV FLEVOLAND
south side at night
SOUTH SIDE AT NIGHT
living looking south
LIVING LOOKING SOUTH
living looking north
LIVING LOOKING NORTH
living looking up
LIVING LOOKING UP
master bedroom looking north
MASTER BEDROOM LOOKING NORTH
split level looking north east
SPLIT LEVEL LOOKING NORTH EAST
wintergarden looking up north east
WINTERGARDEN LOOKING UP NORTH EAST
Spacer

Building: Daylighthouse 2
Client: Private
Address: Noorderplassen west, Almere, NL
Floor area: 140m2 gross
Design: 2008-2009
Construction: 2009-2011
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, David Künzel, Sander Bakker, Erica Morello
Contractor: Bouwbedrijf Jadi BV ,Genemuiden

Structural engineer: Pieters Bouwtechniek BV, Almere

Photography: Katja Effting

 

SITUATION
SITUATION
SECTION L-L
SECTION L-L
GROUND FLOOR
GROUND FLOOR
SPLIT LEVEL
SPLIT LEVEL
FIRST FLOOR
FIRST FLOOR
WINTER GARDEN and roof terrace
WINTER GARDEN AND ROOF TERRACE
SECTION D-D
SECTION D-D
sketch floorplan and section
SKETCH FLOORPLAN AND SECTION
landscape section
LANDSCAPE SECTION
lux 21 maart (m.b.v. velux visualizer)
LUX 21 MAART (M.B.V. VELUX VISUALIZER)