English
Spacer
FLOATING BUILDING - AMSTERDAM - 2016
Spacer
Section from north (quay) to south (canal)
SECTION FROM NORTH (QUAY) TO SOUTH (CANAL)
Spacer

Schoonschip is an Amsterdam based building group, aiming to build their own sustainable floating neighborhood in Amsterdam in 2017 and 2018. They acquired a water plot in the Van Hasseltkanaal in Amsterdam Noord; a DIY plot from the municipality of Amsterdam.

 

While the group started to design the urban plan and individual plots, they selected Mirck Architecture for their central community building. This floating building is in the heart of the floating neighborhood and is a combination of a house and the multi-functional community space.

 

Mirck Architecture designed a wooden structure that enables the building to have a optimal skin for the high insulation in combination with many openings for daylight. The community space is created two levels, opening the basement under the waterline. The design phase is finished and the building permit is approved. Unfortunately, the design will not be built.

urban sketch design
URBAN SKETCH DESIGN
sketch model northeast
SKETCH MODEL NORTHEAST
sketch model southwest
SKETCH MODEL SOUTHWEST
Spacer Impression from southwest
IMPRESSION FROM SOUTHWEST
model from the southeast
MODEL FROM THE SOUTHEAST
model from the east
MODEL FROM THE EAST
sketch from jetty - south east
SKETCH FROM JETTY - SOUTH EAST
sketch looking from north east
SKETCH LOOKING FROM NORTH EAST
Spacer

Building: Floating community center

Client: Schoon Schip Amsterdam
Address: Amsterdam
Floor area: 234m2 gross
Design: 2015-2016
Construction: 2017-2018
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, Ule Koopmans, David Künzel

Management: Waterloft

situation of schoonschip
SITUATION OF SCHOONSCHIP
floorplan level 1
FLOORPLAN LEVEL 1
floorplan level 0
FLOORPLAN LEVEL 0
floorplan level -1
FLOORPLAN LEVEL -1
section east-west
SECTION EAST-WEST