English
Spacer
ITC ANNEX - LEIDEN - 2014
Spacer
DETAIL OF NEW GARDEN FACADE EMBRACING THE MONUMENT
DETAIL OF NEW GARDEN FACADE EMBRACING THE MONUMENT
Spacer

The current trend in The Netherlands is to recycle existing buildings rather than to replace them. In the old city of Leiden Mirck Architecture has designed such a rejuvenation for a 15th century landmark canal house. In the 1960s the building’s interior was effectively destroyed, which sad event opened interesting perspectives for the building’s redevelopment. The building is now used as an Annex by the International Tax Center Leiden, a Leiden University affiliated institute for postgraduate studies that is housed in the neighboring mansion at Rapenburg 65.

 

The Rapenburg 63 Annex houses a fully equipped modern lecture theatre with 74 seats, a student lounge, and nine student studios along with a joint living room annex kitchen that overlooks the splendid garden at the backside of the building. This living room / kitchen addition brings back the long disappeared back building that Mirck Architecture research unearthed from the city’s archives.

 

The lecture theatre occupies also the original courtyard (between the front and back buildings) but a glass roof of the same size as the yard recreates its light-providing function. The pointed roof of the back building is made of perforated aluminium. Its 21st century appearance combines remarkably well with the old rooflines of the neighboring buildings.

 

In the garden an amphitheater is built, not only to provide for outdoors teaching in exceptional summer weather but also to hide under its slope a highly sustainable heating and cooling system for the new Annex.

backhouse kitchen space
BACKHOUSE KITCHEN SPACE
backhouse by night
BACKHOUSE BY NIGHT
lecture hall in action
LECTURE HALL IN ACTION
lecture hall entrance in centrall hall
LECTURE HALL ENTRANCE IN CENTRALL HALL
Spacer garden with amphitorium and backhouse
GARDEN WITH AMPHITORIUM AND BACKHOUSE
lecture hall with daylight
LECTURE HALL WITH DAYLIGHT
Glass hall between front and back house
GLASS HALL BETWEEN FRONT AND BACK HOUSE
garden view from kitchen house
GARDEN VIEW FROM KITCHEN HOUSE
lecture hall looking to garden
LECTURE HALL LOOKING TO GARDEN
backhouse entrsol with balcony
BACKHOUSE ENTRSOL WITH BALCONY
Spacer

Building: ITC Annex

Client: International Tax Center Leiden
Address: Rapenburg, Leiden, NL
Floor area: 500sqm gross
Building design: 2008-2009

Interior design: 2009-2010
Construction: 2011-2014

Interior: 2012-2014
Design team: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, David Künzel, Annemarijn Haarink, Ule Koopmans, Freek Leber, Bram van den Heuvel

Interior design team: Mirck Architecture, Waisfisz 3d vormgeving

Structural engineer: ABT, Delft

Installations engineer: ABT, Delft

Buildings fysics: ABT, Velp

Contractor: Huurman Leiden

Interior contractor: Houtwerk Beverwijk, Marcel Froon

Photography: Katja Effting

 

Publication (Dutch): De Architect - 2013

Publication (English): A10 - 2013

 

Meer informatie: PDF Dutch

LONGITUDINAL SECTION in design phase
LONGITUDINAL SECTION IN DESIGN PHASE
exploded view of transformation elements
EXPLODED VIEW OF TRANSFORMATION ELEMENTS
energy system scheme
ENERGY SYSTEM SCHEME
movie of digital design model
MOVIE OF DIGITAL DESIGN MODEL