English
Spacer
STUDENT RESIDENCE G10 - LEIDEN - 2011
Spacer
GERECHT 10 WITH NEW ROOF ADDITION (PHOTOGRAPH BY MIRCK)
GERECHT 10 WITH NEW ROOF ADDITION (PHOTOGRAPH BY MIRCK)
Spacer

The present Gerecht 10 building was among the first houses that were built in the 14th century in the area surrounding the Gerecht square and the Pieterskerk. In the course of the following centuries, many of these houses went through numerous changes. This also happened to the Gerecht 10 building. Its current facade dates back to only 1930 when a three-story residence (with a pointed front) and an adjacent two-story structure were made into a single building.


In recent decades the building was used as a residence hall for women students. While in the forthcoming renovation its basic structure will be maintained, at the same time the building’s interior will be significantly upgraded (energy efficiency, sound insulation and up-to-date installations). In addition, the student rooms will be converted into quality studios with private bathrooms and pantries. Furthermore, permission has been obtained to add to the current structure a floor with a roof, which will house solar-powered warm-water installation.

old front view gerecht 10 (photograph by mirck)
OLD FRONT VIEW GERECHT 10 (PHOTOGRAPH BY MIRCK)
birdeye view johan blaeu 1645
BIRDEYE VIEW JOHAN BLAEU 1645
photograph of the backside around 1890
PHOTOGRAPH OF THE BACKSIDE AROUND 1890
map `straetbouc` about 1596
MAP `STRAETBOUC` ABOUT 1596
bathspace in monumental room
BATHSPACE IN MONUMENTAL ROOM
inventory of the monumental roofscape
INVENTORY OF THE MONUMENTAL ROOFSCAPE
IMPRESSION WITH NEW ROOF
IMPRESSION WITH NEW ROOF
Spacer roofspace looking from south to north
ROOFSPACE LOOKING FROM SOUTH TO NORTH
roofspace backside
ROOFSPACE BACKSIDE
roofspace looking from north to south
ROOFSPACE LOOKING FROM NORTH TO SOUTH
student room looking inside
STUDENT ROOM LOOKING INSIDE
student room looking outside
STUDENT ROOM LOOKING OUTSIDE
functional bathrooms
FUNCTIONAL BATHROOMS
former kitchen space (photograph by mirck)
FORMER KITCHEN SPACE (PHOTOGRAPH BY MIRCK)
new kitchen space (photograph by mirck)
NEW KITCHEN SPACE (PHOTOGRAPH BY MIRCK)
during construction (photograph by mirck)
DURING CONSTRUCTION (PHOTOGRAPH BY MIRCK)
Spacer

Building: Student residence G10

Client: Private
Address: Gerecht 10, Leiden
Floor area: 600m2 gross
Design: 2009-2010
Construction: 2010-2011
Design: Mirck Architecture, Amsterdam

Team: Sander Mirck, Annemarijn Haarink, David Künzel, Freek Leber, Bram van den Heuvel

Interior design: Mirck Architecture i.c.w. Hayo Waisfisz and Marcel Froon (binnenruimte.nl)

Structural engineer: Van Dijke, Koudekerk a/d Rijn
Installation advisor: ABT, Delft
Historical advisor: Dröge, bureau bouwhistorie, Leiden
Contractor: Du Prie Bouw- en ontwikkeling, Leiden

Photographs: Jonathan Andrew (except construction)

 

situation
SITUATION
longitudinal section AA
LONGITUDINAL SECTION AA
facades square side and garden side
FACADES SQUARE SIDE AND GARDEN SIDE
cross section CC and DD
CROSS SECTION CC AND DD
ground floor
GROUND FLOOR
1st floor
1ST FLOOR
2nd floor
2ND FLOOR
3rd floor
3RD FLOOR