English
Spacer
VILLAPARK GOOIMEERBOS - ALMERE - 2016
Spacer
different houses in the new forest - view from west
DIFFERENT HOUSES IN THE NEW FOREST - VIEW FROM WEST
Spacer

Mirck Architecture was invited to join a multi-disciplinary team, working on a feasibility study for a large villa park in Almere. An innovative crowdfunding structure was accompagnied by an urban sketch design.

 

In this design of Mirck Architecture new forest is created to enlarge the current forest. The spatial characteristic of the neighboring Cirkelbos is used to emphasize specials like a hot pond representing the geothermal energy source.

 

The irregularity of the positions and types of trees, in combination with the plot sizes, ensures every villa a free forest feeling. The villas are proposed as flexible wooden structures. All soutwest roofs are optimally oriented and fully finished with PV-panels.

total plot with forest and 180 villas
TOTAL PLOT WITH FOREST AND 180 VILLAS
Spacer heliview of the irregular space structure
HELIVIEW OF THE IRREGULAR SPACE STRUCTURE
irregular positions of trees and villas
IRREGULAR POSITIONS OF TREES AND VILLAS
Spacer

Project: Villapark Gooimeerbos

Client: GON

Address: Almere Overgooi

Floor area: 180 villas, 485.000m2

Design: 2015-2016

Design: Mirck Architecture, Amsterdam

Team: Sander Mirck, Ule Koopmans

Engineering consultants: Antea Group

current situation
CURRENT SITUATION
new situation
NEW SITUATION
location pictures
LOCATION PICTURES