Dakopbouw Museumkwartier

Amsterdam - 2021

De bewoners van een zolderwoning in het Museumkwartier willen hun woning graag vergroten. Het ontwerp stelt een gedeeltelijke verhoging van het dak voor, waaronder twee verdiepingen mogelijk worden. De woning wordt hierdoor circa 50% groter en de extra verdieping betrekt het dakterras meer bij de woning. De voorheen horizontale loft opent straks in het hart naar een lichte bovenverdieping.

Welstand: “De eigentijdse opbouw is terughoudend in het daklandschap en afgestemd op de 19de-eeuwse uitstraling van het hoofdgebouw. Dit wordt sober vormgegeven door middel van een donkergrijze zinken gevelafwerking in combinatie met donkergrijze kozijnen. De raamverdelingen sluiten in schaal en verhouding aan bij het 19de-eeuwse hoofdgebouw.”

Amsterdam wordt alsmaar strenger over op- en aanbouwen. Een zorgvuldige en meedenkende aanpak kan blijkbaar nog goedkeuring opleveren. In het voorjaar staat de bouw gepland. Tot die tijd kan de uitvoering en het interieurontwerp voorbereid worden. Er is letterlijk ruimte ontstaan voor duurzaamheidsmaatregelen als een warmtepomp. Ook gaat het energieverbruik drastisch omlaag door het goed geisoleerde dak.

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Locatie: Museumkwartier, Amsterdam
  • Omvang: 90m2
  • Ontwerp: 2020
  • Bouw: 2021
  • Ontwerpteam: Sander Mirck, Maurice Visser, David Künzel