Restaurant FC

Almere - 2021

Sinds 2019 staat er een opvallend houten gebouw langs de A6 tussen Almere Stad en Almere Buiten. In dit “Festijn Culinair” kunnen honderden gasten het diner bereid zien worden in 7 verschillende wereldkeukens. Ook ruimtelijk is er veel variatie door de trapsgewijze daken en gevels.

De constructie en het zaagtand dak bestaan uit kruislaags hout (CLT). Dit massieve hout blijft binnen in het zicht. De gevels bestaan uit een combinatie van hout en goud. Iedere gevel is anders door programma en oriëntatie, maar repetitie van materialen en kleuren zorgen voor een herkenbaar geheel.

De nog aan te brengen gouden dakrand volgt en benadrukt het horizontaal en verticaal getrapte volume. Daaronder komt het hardhout van de gevelplanken terug in de zonweringen en de pergola’s. De kozijnen, sommige gevelvlakken en balustrades zijn goud, net als de terug liggende entree met riante entreetrap.

De optimaal georienteerde dakvlakken liggen vol met maarliefst 512 zonnepanelen. Aan de westzijde liggen vier terrassen eveneens in de zon. De kopgevel aan de rotonde – op het noordwesten – krijgt verticale draaipanelen. Deze panelen kunnen een lage avondzon weren, maar zullen meestal een kijkje in de keuken bieden.

Milieuprestaties:
Energieneutraal en gasloos restaurant voor 600 gasten
430 ton CO2-opslag in houtconstructies en gevels
512 zonnepanelen op het dak, o.a. voor:
28 laadpalen voor electrische auto’s van gasten

Dakrand detail


Publicatie – over bouwen met hout
Magazine ‘Bouw en Uitvoering’ – nummer 5/2019