Restaurant FC

Almere - 2019

Tussen Almere Stad en Almere Buiten is langs de afrit van de A6 een opvallende houten structuur gebouwd. Dit “Festijn Culinair” biedt honderden gasten maaltijden uit verschillende open keukens. De trapsgewijze daken en gevels zorgen voor een ruimtelijke variatie.

De constructie en het zaagtand dak bestaan uit kruislaags hout (CLT). Dit massieve hout blijft binnen in het zicht. De gevels bestaan uit een combinatie van hout en goud. Iedere gevel is anders door programma en oriëntatie, maar repetitie van materialen en kleuren zorgen voor een herkenbaar geheel.

De gouden dakrand volgt en benadrukt het horizontaal en verticaal getrapte volume. Daaronder komt het hardhout van de gevelplanken terug in de zonweringen en de pergola’s. De kozijnen, sommige gevelvlakken en balustrades zijn goud, net als de terug liggende entree met riante gouden entreetrap.

De optimale dakvlakken liggen vol met 512 zonnepalen. Aan de westzijde liggen vier terrassen eveneens in de zon. De kopgevel aan de rotonde – op het noordwesten – krijgt verticale draaipanelen. Deze draaien soms dicht bij hinderlijke avondzon, maar zullen meestal een kijkje in de keuken bieden.

Duurzaamheid:
Energieneutraal
512 zonnepanelen
Volledig van het gas af
28 elektrische laadpalen
430 ton CO2 opslag door de CLT houtconstructie en gevels

Dakrand detail


Publicatie – over bouwen met hout
Magazine ‘Bouw en Uitvoering’ – nummer 5/2019