English
Spacer
STEDELIJKE GROENE GEVELS: TOKYO EN LEIDEN
Spacer
DETAIL OF STREET GARDEN FACADE IN SUMMER AND WINTEr time
DETAIL OF STREET GARDEN FACADE IN SUMMER AND WINTER TIME
Spacer

The design process started with combining three requests: 1) bright house (daylight), 2) growing plants (father), 3) rich space for clothes (mother). The result: the street facade is perfect for growing plants, so we turned it into a vertical garden. In summer it will block the strong sunlight while in winter the light can enter the house. The rich working space is a high atelier on the north side, while the common area (living/dining/kitchen) is a bright glass house on top. The vertical garden can be beautiful as well as practical (growing crops or even fish) but it could even work as a micro-park for the street.

 

The vertical garden is also staircase. If it is raining you can open a tent-like cover to reach all spaces without getting wet. The top floor is relatively large and fully glazed with indoor plants on the east side. This glass house is a traditional Dutch way to create a nice indoor climate for plants. Together with solar panels (sun shading) and movable windows in the ridge it will create a nice indoor climate for the Maehara family. The interior consists of a few walls, transparant and translucent panels and sliding doors, in combination with thermal and blinding curtains.

central park 008
CENTRAL PARK 008
central park 060
CENTRAL PARK 060
Spacer LIVING ROOM GLASS HOUSE ON TOP
LIVING ROOM GLASS HOUSE ON TOP
central park 012
CENTRAL PARK 012
STREET FACADE AS VERTICAL PARK
STREET FACADE AS VERTICAL PARK
Spacer

Building: Maehara House

Client: Asahi TV & Maehara family
Address: Tokyo, Japan
Floor area: 66m2 gross
Design: 2015
Design: Mirck Architecture, Amsterdam
Team: Sander Mirck, Ule Koopmans

locaties in leiden
LOCATIES IN LEIDEN
LONGITUDINAL SECTION
LONGITUDINAL SECTION
FLOORPLANS
FLOORPLANS