Buitenhuis – Laatste loodje

Deze week is er een ooievaar op de kersverse ooievaarspaal geland. Heugelijk nieuws en het weerstation plus antennes kunnen even wachten. De laatste echte hindernis is het noorderdaklicht. Door vele complicaties ontbreekt dit glasdak nog steeds (het donkere vlak op de foto). Over twee weken is het dan echt zover en wordt het kozijn van 4 bij 4 meter op het Buitenhuis gehesen.

Het schetsontwerp van het buitenhuis verkent vele dakvormen. Na lichtstudies en uitwerking van programma en uitzicht, kiezen professor en architect voor een lang noklicht met noorderdaklicht. Het brengt veel daglicht naar binnen en de eetruimte lijkt zelfs buiten. De uitwerking blijkt een grote bouwtechnische uitdaging. Samen met leveranciers wordt de 3d-puzzle opgelost, in theorie.

In praktijk kost het veel moeite om alle onderdelen op elkaar af te stemmen. Het bijzondere kozijn en glas van het noorderdaklicht loopt een paar keer vast en komt straks met maanden vertraging op de bouw. Na montage wachten de laatste afbouwpunten. Hoogleraar en architect kijken met spanning uit naar dit belangrijke onderdeel. Het laatste loodje.