Buitenhuis – Op de dijk

De kavel is groot, maar de beste plek voor het huis is meteen duidelijk. Op de hoge dijk is het uitzicht op het weidse landschap veruit het beste. Deze plek fascineert eveneens door het hoge water versus de lage polder. Het gevarieerde landschap heeft veel invloed op het ontwerp. De woonruimte krijgt een maximaal panorama in de mooiste richting (foto: Katja Effting).

De dijk eist een hoofdrol op, zowel esthetisch als technisch. De hoogleraar en architect betrekken er een paar specialisten bij in onderhandeling met de dijkgraaf. Het blijft lang spannend, maar na een jaar geeft de dijkgraaf zijn goedkeuring voor het huis op de dijk. De exercitie is aangegrepen om ook een kelder te maken met uitzicht op de lage polder. Na de bouw wordt het echter weer spannend..

Terwijl de tuin wordt aangelegd gaat de dijk alsmaar harder lekken. De dijkgraaf komt kijken en besluit er direct een grote berg klei op te storten, precies voor het mooie uitzicht op de lage polder. Na wederom een jaar onderhandelen met de dijkgraaf, valt deze week zijn goedkeuring op de mat. Na een onzichtbare ingreep mag de berg klei weggehaald worden, en is de kust veilig.