Buitenhuis – Beton avontuur

Het Buitenhuis staat op een dijk. Een aantal openingen in de dijk verraden een benedenverdieping. Het waterpeil buitendijks ligt ruim twee meter hoger dan de vloer beneden. Voor waterdichting en tegen waterdruk moest een betonnen bak gestort worden. De hoogleraar en de architect willen het beton binnen laten zien en zelfs uitlichten in gewenste ellipswanden.

De lichte bovenverdieping heeft midden in de betonvloer een riant trapgat. Langs de betonwand draait een luie betontrap naar beneden. De draaiende beweging gaat onder de betonvloer vloeiend over in een ellipsvormige betonwand. Deze wand vormt samen met de eveneens ellipsvormige trapwand een bijzondere ontsluiting van de benedenruimtes, aangelicht via het riante trapgat.

Voor de ellipsvormige wanden zijn unieke bekistingen gemaakt. Door de vorm kon de betondruk tijdens het storten en uitharden extreem hoog worden. Extra centerpennen en maximaal stutten konden niet voorkomen dat er na de stort vervormingen optraden. Het uitharden bleef hierdoor een paar dagen spannend, net als het ontkisten. Grondige nabewerking levert gelukkig het gewenste resultaat, inclusief bamboebak.

Foto: Katja Effting