Buitenhuis – winnaar Dutch Daylight Award

Buitenhuis

De Dutch Daylight Award gaat om het jaar naar de meest prestigieuze daglichtarchitectuur van Nederland. Om de winnaar te bepalen bezoekt de jury acht genomineerde gebouwen, waaronder het Buitenhuis. Op een grauwe regenachtige ochtend wordt de jury door de architect ontvangen. De zes kenners krijgen een rondleiding. Het daglicht neemt merkbaar toe en vlak voor vertrek valt er opeens zonlicht naar binnen.

Een maand later is de prijsuitreiking. Op de langste dag van het jaar worden de gebouwen online gepresenteerd door de jury. Er zijn lovende woorden van de voorzitter – een professor lighting design – en van de vorige winnaar Museum Voorlinden. De spanning wordt nog een half uur opgebouwd, maar breekt de zon weer door: het Buitenhuis is een winnaar! De jury vat het als volgt samen:

“Verrassend! Dat was het sleutelwoord voor deze verborgen parel in het bij uitstek Hollandse landschap, een multidisciplinaire les die onze verwachtingen te boven ging. Vanaf de tuin volgt een reis langs een variatie van maatwerk-oplossingen voor daglicht in combinatie met variërende uitzichten: lage ramen, hoge ramen, drie types visueel op elkaar afgestemd glas, een daklicht met roosters die in de winter weggehaald kunnen worden, delen ingegraven en een uitgegraven sloot in perspectief, over een bijzondere trap met zeer fraaie detaillering van “bovenwereld” naar “onderwereld”, waar weer andere perspectieven op de prachtige omgeving en opnieuw anders gemoduleerd licht te zien is. Hier beweegt het daglicht met je mee door vorm, ruimte en materiaalgebruik in een overtuigend ontwerp.”