Het Buitenhuis

Groene Hart - 2019

Het buitenhuis ligt op een dijk in het Groene Hart van Nederland. De hoge plek geeft uitzicht op waters, polders, een natuurgebied en een oude boerderij. De woonruimte is bovendijks, licht en open. Uitzicht en oriëntatie waren doorslaggevend voor de ruimtevormen en openingen. Het resultaat is een weids panorama op het zuiden en een inpandige serre op het noorden.

Het buitenhuis mocht op deze bijzondere positie gebouwd worden, omdat een dijkgraaf hier 60 jaar geleden zijn eigen huis had gebouwd. De regionale dijkverzwaring van 2015 werd aangegrepen om een kelder in de dijk te maken. De benedendijkse ruimte is van schoonbeton en opent zich op het zuiden naar de diepe tuin, ontworpen door Piet Oudolf.

Buitenhuis vanuit zuidwesten
Verlichtingssterkte op begane grond niveau gedurende 3 jaar

Text by Anneke Koning-Corveleijn:

A country house that is not only situated on top of a dyke, but is an integral part of it; in a polder landscape with panoramic views of trees, straight ditches running through meadows and a nature reserve across the stream that flows alongside the house.

The house is sleek and contemporary, yet blending in with the landscape. Concrete lends substance to the house, glass gives it transparency and the red Corten-steel cladding – a particular wish of the client – adds colour and warmth.

Inside, panoramic window fronts, windows and sky lights in the open plan living area reveal spectacular views of water, sky, meadows and trees. Which view exactly, depends on where you are. The quality of light is an important feature in the house; you get a sense of actually being in the middle of everything that is happening outside. Various ingenious, state-of-the-art solutions control any glare or heat during the day. When it gets dark, voile curtains can be drawn  before the windows to create a more private and warm atmosphere.

Smooth concrete floors, and an exposed concrete wall next to the smooth concrete flight of stairs leading to the basement in exposed concrete. In the basement, unexpected openings reveal the sky and low natural light still defines the different spaces, giving a sense of being underwater.

The colour scheme is simple, almost austere: white, grey, black, and the light oak of the kitchen cabinets. Daylight streaming in brings all kinds of different tones to the colours. The beautiful old wooden Chinese doors that lead into the master bedroom lend a personal note.

The garden has been designed by Dutch landscape architect Piet Oudolf and connects the house to its surroundings and vice versa. The outbuildings with their black Shou Sugi Ban wood cladding, fit organically into the whole picture of house and garden.

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Lokatie: Groene Hart, Zuid-Holland
  • Omvang: 340m2 bvo
  • Ontwerp: 2013 – 2015
  • Bouw: 2016 – 2018
  • Ontwerp: Mirck Architecture, Amsterdam
  • Ontwerpteam: Sander Mirck, Ule Koopmans, David Künzel
  • Constructeur: JVZ, Deventer
  • Tuinontwerp: Piet Oudolf en Deltavorm
  • Installatie-adviseur: Merosch, Bodegraven
  • Aannemer: Bouwbedrijf Kon, Goudriaan