Houten daglichthuis

Groene Hart, 2025
Houten daglichthuis

Na een bezoek aan Daylighthouse 3 en 4 heeft een gezin opdracht gegeven voor een huisontwerp midden in het Groene Hart. Op een afgelegen plek mag een oude boerenschuur plaats maken voor het nieuwe huis. Het hoofdhuis zal een ruimtelijk geheel vormen met bijgebouwen en kelder.

Uitzicht en orientatie hebben veel invloed op de hoofdopzet. De rieten daken vormen een grote woonkeuken met zitgedeelte, van het zuidoosten naar het zuidwesten. Het zuidoosten krijgt een groot daklicht voor het ochtendlicht. Overhoeks op het zuiden openen schuifdeuren naar de tuin.

Aan de noordkant liggen werkruimtes en slaapkamers. Het hoofdhuis is hier verbonden met de bijgebouwen. De volumes liggen rond een verdiepte patio, waardoor er veel daglicht in de kelder valt. Samen met een groot trapgat wordt de kelder ruimtelijk betrokken bij de begane grond.

De huisvolumes worden geconstrueerd met hout, waarbij de kolommen en balken het interieur structuur geven. Onder de nok van het grootste volume is tussen de houten spanten ruimte voor drie slaapkamers. De gevels worden afgewerkt met verticale houten planken. De houten kozijnen worden kloek en voorzien van een blanke lak.

Hierboven is het daglichtnivo in het huis te zien op 21 maart.

Locatie: Groene Hart, Utrecht

Omvang: circa 300m2 bvo

Ontwerp: 2022-2024

Bouw: 2024-2025

Team: Sander Mirck, David Künzel, Maurice Visser