Longhouse

Santpoort - 2022
Longhouse tuinzijde

Het huis is ontworpen aan een binnenduinrand. De plek kijkt richting het noordwesten uit op een grote weide voor het duingebied. Het lange huis start in het zuidoosten met een gesloten kopgevel. Een pad onder het schuine dakvlak leidt naar de entree. Binnen vervolgt de route richting het duingebied, met steeds meer licht en uitzicht.

De gang opent gedeeltelijk naar de keuken en volledig naar het eetgedeelte. Een schuifpui van 9 meter kan hier een buitenruimte van maken, beschermd door het schuine dakvlak. De kopgevel is open, net als de naastgelegen beuk met een verhoogde vloer. Deze ‘lookout’ biedt optimaal zicht op de weide en het duingebied.

De twee schuine dakvlakken beschermen tegen verhitting en verblinding, maar laten tegelijk veel diffuus licht binnen, uit het noordoosten. Daglicht en uitzicht versterken elkaar: een room-in-a-view. Het grote overstek maakt de lichte binnenruimte comfortabel en nodigt uit om de schuifpui vaak te openen, zelfs bij regen.

Het slaapgedeelte is verborgen in het gesloten deel van het Longhouse, aan de andere kant van de entree. Een kastenwand biedt onopvallend toegang tot een patio met drie slaapvertrekken en een bibliotheek annex ontvangstruimte. Het grote contrast met de extraverte woonruimte geeft binnen het huisvolume veel variatie.

Het Longhouse is grotendeels van hout. De dakvlakken zijn massief hout – CLT – en alle wanden houtskeletbouw. Alleen bij de grootste gevelopeningen – schuifpui en lookout – zijn stalen elementen toegepast. De gevels zijn afgewerkt met verticale planken, donker aan de buitenzijde en lichter aan de binnenzijde bij entree en terras.

Duurzaamheid
EPC: 0,4 (maximum grenswaarde = 0,4)
Milieuprestatie: 0,85€ / m2 BVO (maximum grenswaarde = 1,0)
CO2 opslag: xxx ton door CLT houtconstructie en gevel
Zonne-energie: 16 zonnepanelen

  • Titel: Longhouse
  • Locatie: Santpoort, Noord-Holland
  • Omvang: huis 250m2 en bijgebouw 100m2 bvo
  • Ontwerp: 2020-2021
  • Bouw: 2022-2023
  • Team: Sander Mirck, David Künzel, Maurice Visser
  • Constructeur: Lüning, Arnhem
  • Installatie-adviseur: Tree Delft, Delft
  • Aannemer: n.t.b.