Modular Tower

Almere - 2023
Modular Tower

Voor een kavel in Almere bleek een toren het beste volume voor de gewenste woningbouw. De toren is ongeveer 43 meter hoog en bevat 72 appartementen van circa 30m2 tot circa 70m2. Ieder appartement heeft een bijzondere buitenruimte. De gevarieerde posities van deze erkerbalkons bepalen de verschijningsvorm.

Modular Tower
Modular Tower Almere

Na intensief onderzoek is gekozen voor een modulair bouwsysteem dat goed aansluit bij de gekozen gebouwstructuur. De modules geven structuur, ritme, en blijken geschikt voor de toepassing van de bijzondere erkerbalkons. Gevels en balkons zijn afgewerkt in hout, net als de pergola’s bij de ingangen en op het dak.

Mirck Architecture doet al jaren onderzoek naar meer daglicht in woningbouw. In 2019 is de ontwerpstudie ‘daylighthousing’ in Amsterdam tentoongesteld, waarna de uitgangspunten zijn toegepast op deze kavel in Almere. Na de keuze voor hoogbouw is ingezet op een open gevel en hoogwaardige buitenruimte.

De verschillende appartementen hebben veel daglicht door de grote gevelopeningen en ondiepe plattegronden. De buitenruimte oogt als een pergola, vrij onder de hemelkoepel. Het erkerbalkon heeft beweegbare glaspanelen, waarmee wind en geluid buiten gehouden kunnen worden, en de buitenruimte het hele jaar door gebruikt kan worden.

Het hybride ontwerp is technisch uitgewerkt met een modulebouwer. Helaas kon het bouwsysteem de Brandweer niet overtuigen. Vervolgens heeft Mirck Architecture onderzocht of de toren mogelijk is in houtbouw. De marktomstandigheden van 2023 maakte het uiteindelijk helaas niet mogelijk om het bouwplan voort te zetten.

  • Titel: Modular Tower
  • Omvang: circa 6000m2
  • Ontwerp: 2020-2022
  • Bouw: 2022-2023
  • Team: Sander Mirck, Maurice Visser, David Künzel