Neolithicum

Almere - 2022
Neolithicum

Neolithicum is een ecologisch resort in Almere Oosterwold. Het is een plek waar mensen kort langs kunnen komen, maar ook maandenlang kunnen blijven. Het resort is actief onderdeel van een vernieuwend stadsdeel, waarin stadslandbouw een hoofdrol vervult.

Onder Almere vond circa 6300 jaar geleden een grote revolutie plaats: de mens ging samenwonen op een vaste plek, en begon met landbouw. De impact was ongekend op vrijwel alle vlakken: er ontstond welvaart, maar tevens veel sociale en ecologische uitdagingen.

Sinds kort gaan hier weer mensen samenwonen, en weer landbouw starten. Samen met de natuur samenwerken en samenleven. Bij het Neolithicum kan men hier aan deelnemen, middels workshops, trainingen, landbouw, en allerlei andere activiteiten, of gewoon te gast zijn.

Het Neolithicum ligt als een dorpje middenin het zuiden van Oosterwold. Een kring van lage gebouwen ligt rondom een hoger centraal gebouw voor bijeenkomsten. De gebouwen vormen twee open plekken in het gevarieerde landschap.

De lage gebouwen zijn gelijkvormig en functioneel, zoals een neolithische nederzetting. Iedere laagbouw kent een variatie van logies en bijeenkomst, van groot tot klein. De casco’s maken veranderingen mogelijk. De daken oogsten zonne-energie.

Het hoge gebouw is de centrale ruimte voor bijeenkomst. Als inspiratie diende onder andere de Home Tree van Avatar, waar men samenkomt onder het bladerdak of zelfs in de boom. De ruimte kent drie zijden en richtingen, waarmee het wortelt in het landschap.

  • Opdrachtgever: Neolithic Grounds B.V.
  • Locatie: Almere Oosterwold
  • Ontwerp: 2021-2022
  • Team: Sander Mirck, Maurice Visser, David Künzel