Het warenhuis V&D had bij oplevering in 1934 centraal een grote lichthal. Midden jaren ’60 is de lichthal gevuld met roltrappen en verkoopoppervlak. Op dit moment staat het pand leeg. Er is een kans voor wonen: als daglicht wordt toegelaten in het diepe pand, dan kunnen de hoger gelegen verdiepingen appartementen herbergen.
Voor de tentoonstelling Het licht zien! in het ABC Haarlem, heeft Mirck Architecture onderzocht hoeveel daglicht er nodig is om hier woningen mogelijk te maken. Het huidige gebouw dient als startpunt. De woonfunctie is onderzocht vanaf de derde verdieping.
De oorspronkelijke lichthal was destijds geschikt voor het warenhuis, maar voldoet zelfs als open buitenruimte niet volledig voor woningen. Een optimale lichtschacht met een opening aan de zuidkant van het gebouw geeft alle woonruimte voldoende licht. Twee lichtschachten maken meer en lichtere woningen mogelijk.
Hieronder is een overzicht met verschillende ontwerpstudies:
V&D anno 1934
V&D 2.0
De oorspronkelijke lichthal zonder kap geeft veel meer daglicht. Deze variant maakt woningen mogelijk in een groot deel van het gebouw. Omdat aan de nieuwe daglichtnorm moet worden voldaan, kan circa 200m2 van de 3.500m2 geen woonbestemming krijgen.
33 woningen van circa 100m2
3.300m2 geschikt voor woningen
Optimale lichtschacht
De optimale lichtschacht heeft een opening aan de zuidkant van het gebouw. De woningen voldoen hierdoor ruim aan de nieuwe daglichtnorm. Dit geeft meer vrijheid in de woningplattegronden en de lichtschacht geeft uitzicht naar de omgeving.
40 woningen van circa 80m2
3.200m2 geschikt voor lichte woningen
Daylighthousing
Twee lichtschachten maken meer en lichtere woningen mogelijk. Deze optimalisatie resulteert in maisonnettes tussen de lichtschachten en appartementen met daklichten op de onderste woonlaag. De oostelijke lichtschacht geeft uitzicht.
40 woningen van circa 100m2
4.000m2 geschikt voor lichte woningen
Meer invloed van daglicht levert nieuwe mogelijkheden op voor het V&D-monument. Het daglichtonderzoek wil hiermee een bijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van het bijzondere gebouw.
- Programma: 40 woningen van circa 100m2. 4.000m2 bvo woonruimte.
- Ontwerp: Mirck Architecture, 2020
- Ontwerpteam: Sander Mirck, Maurice Visser, David Künzel