V&D toekomstvisie

Haarlem, 2020

Het warenhuis V&D had bij oplevering in 1934 centraal een grote lichthal. Midden jaren ’60 is de lichthal gevuld met roltrappen en verkoopoppervlak. Op dit moment staat het pand leeg. Er is een kans voor wonen: als daglicht wordt toegelaten in het diepe pand, dan kunnen de hoger gelegen verdiepingen appartementen herbergen.

Voor de tentoonstelling Het licht zien! in het ABC Haarlem, heeft Mirck Architecture onderzocht hoeveel daglicht er nodig is om hier woningen mogelijk te maken. Het huidige gebouw dient als startpunt. De woonfunctie is onderzocht vanaf de derde verdieping.

De oorspronkelijke lichthal was destijds geschikt voor het warenhuis, maar voldoet zelfs als open buitenruimte niet volledig voor woningen. Een optimale lichtschacht met een opening aan de zuidkant van het gebouw geeft alle woonruimte voldoende licht. Twee lichtschachten maken meer en lichtere woningen mogelijk.

Meer invloed van daglicht levert nieuwe mogelijkheden op voor het V&D-monument. Het daglichtonderzoek wil hiermee een bijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van het bijzondere gebouw.

Programma: 40 woningen van circa 100m2. 4.000m2 bvo woonruimte.