Expert in daglicht

Mirck Architecture geeft fysica veel invloed in het ontwerpproces. Hierdoor kan een ontwerp uitgroeien tot een gebouw met kwaliteiten voor mens en natuur. Fysica staat hierbij voor natuurkunde, maar eveneens voor biologie. Naast esthetica onderzoekt Mirck fysische invloeden als kracht en licht. Natuurlijk licht kan erg mooi zijn, maar kan eveneens comfort en gezondheid verbeteren.

In 2021 heeft Mirck Architecture de Daylight Award gewonnen. De jury omschreef het Buitenhuis als “een multidisciplinaire les die onze verwachtingen te boven ging.” Zo hadden de juryleden ervaren, dat het vele daglicht binnen het uitzicht versterkt. Er werd gesproken van een “ontdekking”. Daarnaast “beweegt het daglicht met je mee door vorm, ruimte en materiaalgebruik in een overtuigend ontwerp.”

Hieronder de eerste drie woningen waar daglicht veel invloed heeft gekregen. Tegelijkertijd werd in Leiden een bijzondere collegezaal met daglicht gerealiseerd (ITC Annex):

Daylighthouse 1 – 2003
Daglicht krijgt de hoofdrol bij het ontwerp voor een landhuis. Als dit experiment eenmaal gebouwd is verrast de lichte binnenruimte: de impact van daglicht is groter en breder dan verwacht. Het landhuis krijgt de naam Daylighthouse.

Daylighthouse 2 – 2011
Sander laat het Daylighthouse aan opdrachtgever Maarten zien, waarna daglicht veel invloed krijgt bij het ontwerp voor zijn hoekhuis. Het resultaat is een 9 meter hoge kubus van licht, met verrassend veel besef van de weersomstandigheden.

Daylighthouse 3 – 2019
 Het ontwerp van een dijkhuis start. Het uitzicht krijgt prioriteit, maar na een bezoek aan het landhuis en het hoekhuis sluit daglicht aan. De verrassing van Daylighthouse 3 is de wederzijdse versterking van uitzicht en daglicht. De binnenruimte voelt als onderdeel van het uitzicht.