Buitenhuis – 3d sessies

Een maquette kan een grote bijdrage leveren aan het ontwerpproces, maar een digitaal 3d model inmiddels nog veel meer. Voor echt daglicht heb je een maquette nodig, maar 3d programma’s stellen daar een veel groter en divers detailnivo tegenover: van dynamische zonnenstanden tot complexe materiaalaansluitingen. De hoogleraar en architect beleggen tientallen 3d sessies!

Ontwerpen start meestal met volume-studies. In het 3d model kan echter ook vrij snel vanuit de binnenruimte ontworpen worden. Met het uitzicht en de bezonning, en de combinatie van beide: wanneer komt de zon in welk uitzicht, en waar precies, in welk jaargetijde? Effecten van verschillende detaillering kunnen direct in beeld gebracht worden. Knelpunten worden eerder gezien. Kortom, deze 3d sessies verdiepen het ontwerpproces.

De digitale mannen in het buitenhuis hebben de exacte lengte van de hoogleraar, wat het voor hem eenvoudig maakt om de schaal van de ruimtes goed voor te stellen. Ruimte ervaar je nog veel beter bij beweging, dus zodra de ‘viewer’ zich verplaatst ontstaat een ruimtelijk begrip dat uiteindelijk bevestigd zal worden na de bouw. Met dit rijke inzicht wordt er tijdens het proces veel uitgeprobeerd en verbeterd. Binnenkort met VR-bril?

Bekijk meer van Mirck Architecture op Facebook