Buitenhuis – Engelengeduld

Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat het schetsontwerp van het buitenhuis werd beklonken. Sindsdien zijn er duizenden bijdragen geleverd om het ontwerp goed uit te werken en te bouwen. Het tempo ligt hoog waardoor de tijd voorbij vliegt. Toch is drie jaar lang genoeg om het geduld van de hoogleraar en de architect danig op de proef te stellen.

De marathon passeert deadlines bij gemeente en hoogheemraadschap en gaat via de aanbesteding naar de huidige deadlines in de bouwplanning van de aannemer. Tussen de deadlines ontstaat tijd voor diepgang. Belangrijke onderdelen van het buitenhuis worden dan zorgvuldig uitgewerkt. De ruimte op de foto kende bijvoorbeeld vele vormen, openingen, puien, materialen, overstekken en zonweringen.

Tussen de deadlines is het ook spannend, aangezien niet vaststaat of volledige goedkeuring volgt. De procedures duren lang, maar gelukkig pakken ze iedere keer goed uit. De goedkeuringen worden met taart gevierd en de drie jaren lijken goed besteed. Momenteel houdt de bouwplanning van de aannemer iedereen goed bezig, maar tussendoor is al te zien dat het geduld beloond gaat worden.