Buitenhuis – Monsters

Er zijn verschillende manieren om hout zwart te maken. Corten staal kent zeer verschillende stadia van erosie. Metaalkleuren verschillen in oppervlaktebehandeling en glansgraad. Bij glassoorten zorgen reflectie en kleur voor grote verschillen. Om de materialen goed en gezamenlijk te kunnen beoordelen duiken de hoogleraar en architect in de monsters.

Tijdens het ontwerpproces komen de gewenste materialen al vroeg bovendrijven. Ontwerp en materialen hebben vervolgens invloed op elkaar: van bouwtechnische mogelijkheden tot verfijning van de verschijning. Naast detaillering spelen monsters een belangrijke rol, bij voorkeur ter plekke beoordeeld. Op de foto liggen gevelmonsters: vijf soorten zwart hout naast wat jonger en ouder Corten staal.

Tijdens het bouwproces worden er – ter controle – weer monsters gevraagd. Dit klinkt eenvoudig, maar de bouw is weerbarstig. De hectische bouwtijd contrasteert met het zorgvuldige ontwerpproces. Het bouwteam heeft haast, maar zal een paar keer moeten wachten, op een monster.

Bekijk meer van Mirck Architecture op Facebook