Buitenhuis – Cortenstaal

De gevel en het dak zijn bekleed met cortenstaal. Terwijl de grote platen worden gemonteerd veranderen ze al dagelijks van kleur. Zwart glimmend komen ze uit de wals van de fabriek. Tijdens het zetwerk en laswerk ontstaan de eerste oranje stippen. Eenmaal op het gebouw gehesen breekt de oranje bruine gloed door (zie foto). Het buitenhuis zal binnenkort jaren oranje kleuren.

Cortenstaal is krachtig door kleur/textuur (cor) en sterkte (ten). De eerste cortenstalen gebouwen zijn nu 50 jaar oud en kleurden van zacht oranje – via 10 jaar warm bruin – naar harder donkerbruin. Bij het buitenhuis eist de Gemeente materialen die passen bij het cultuurhistorisch landschap. In de eerste maanden van het ontwerpproces laat cortenstaal de concurrentie ver achter zich. Runner-up zwarthout schopt het nog wel tot binnengevel.

Het volume van het buitenhuis is erg dynamisch, totdat het optimum voor de vergunningsaanvraag bevroren wordt. Na vergunning begint de technische uitwerking van de beplating van het onregelmatige volume. De puzzle blijft lang spannend, maar architect, aannemer en leverancier krijgen het voor elkaar. Met de cortenstalen schoorsteen wordt het hoogste punt bereikt en gevierd.