Buitenhuis – Eindejaarsoverleg

In de laatste week van het jaar is er figuurlijk vuurwerk rondom het buitenhuis. De belangrijkste beslissingen nemen de hoogleraar en de architect ieder jaar samen tijdens het Kerstreces. Het hoge tempo van de wereld valt die week stil, waardoor in relatieve rust weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden.

Eind 2013 liggen er zes schetsontwerpen op tafel. In het winterse Amsterdam wordt hiermee de definitieve ontwerpkoers vastgesteld. Van deze koers wordt nooit meer afgeweken. Het voortvarende eindejaarsoverleg dwingt nog een ingeving af: de combiwand komt weer in beeld en maakt de benedenverdieping mogelijk.

Eind 2014 start de Kerstvakantie met goedkeuring van Welstand! Ook zijn er op de laatste werkdag geen vleermuizen gevonden in de oudbouw. Dit zijn twee cruciale opstekers, die er aan bijdragen dat er tijdens het eindejaarsoverleg in de hoofdstad weer hoog wordt ingezet: schoonbeton, deels ellipsvormig.

Eind 2015 is het gelukt om op de laatste werkdag alle aanbiedingen van de aannemers binnen te krijgen. Het is de climax van het jaar. Gelukkig is het resultaat voor de hoogleraar net gunstig genoeg om een aannemer te kiezen. Vol goede moed wordt tijdens het Amsterdam Light Festival de gewenste bouwstrategie bepaald.

Eind 2016 gebeurt er iets anders. Het einde van de bouw komt in zicht. De veeleisende afbouw geeft algehele drukte en spanning. Hoogleraar, architect en aannemer zetten alle zeilen bij om het buitenhuis op koers te houden. Met het nodige vuurwerk blijkt een lange eindsprint al te zijn begonnen.

Bekijk meer van Mirck Architecture op Facebook