Buitenhuis – Het noorden

Goed nieuws: het noorderdaklicht is succesvol geplaatst waardoor er binnenkort opgeleverd kan worden. Het geduld wordt bij de montage – net als bij de vertraagde levering – danig op de proef gesteld. Na zes uur anticiperen op de bouw, besluiten hoogleraar en architect dat alles goed genoeg op elkaar aansluit. De opluchting is groot.

Het noorderdaklicht eist een negatieve hoofdrol op tijdens de bouw. Gelukkig valt dit in het niet bij de positieve hoofdrol in het gebouw. Vroeg in het ontwerpproces wordt de film “Hollands Licht” door de architect ingezet als reminder hoe mooi onze luchten zijn. De eetruimte wordt hierdoor een atrium naar het noorden: optimaal zicht op de dynamische Hollandse hemel.

Gisteren werd de tentoonstelling “Daglicht in Architectuur” afgesloten met een lezing over Museum Voorlinden. Indirect zuiderlicht zorgt voor dynamiek. De afzonderlijke Skyspace van James Turrell is de uitzondering in het dak. Het buitenhuis zoekt juist ruimtelijk contrast op met noorderlicht: van matglas en buitenzonwering tot de uitzondering: het heldere noorderdaklicht.