Buitenhuis – Glas en glas

Iedere opening in het huis stelt eisen aan het glas. Gelukkig is er veel innovatie in beglazing en kozijnen. Hoogleraar en architect duiken diep in de glaswereld, om er uit te halen wat er in zit. Bouwfysisch optimaal, wel en niet spiegelend van buiten, en vooral zo gelijk en helder mogelijk van binnen.

Vele glasmonsters worden vergeleken, waarbij de verschillen vergroten. Blank glas krijgt kleur, en helder glas blijkt wat wazig. De beste spiegelcoating laat maanden op zich wachten. Glas dat elektrisch geblindeerd kan worden – LCD/smart/elektrochromisch/liquid/nano/crystal – blijkt nog niet helder genoeg.

Theorie en praktijk komen helaas niet overeen. Sommige combinaties van helderheid, spiegeling, lichttoetreding, zonwering, isolatie, en sterkte, blijken toch niet mogelijk. Met de toevoeging van een verborgen nokventilator – om een zonweringsfactor te compenseren – wordt al het glas uiteindelijk toch zoals gewenst.