Buitenhuis – Haardkast

De haardkast is deze week geplaatst. Hiermee zijn de vaste delen van het Buitenhuis compleet. Voor de hoogleraar is dit aanleiding om te gaan kiezen welke losse delen hij wenst in het interieur. Voor de architect is het aanleiding voor de eerste fotoshoot gisteren.

Al tijdens het schetsontwerp ontstaat het drieluik haard/trap/keuken: drie verwante volumes in staal/beton/hout. Tijdens de ruwbouw wordt de schoonbetonwand gegoten. Tijdens de afbouw wordt de keukenkast getimmerd. De zoektocht naar het juiste staal maakte van de haardkast het sluitstuk.

In het zwarte corten staal is de horizontale walsrichting net te zien. Samen met de horizontale plaatverdeling oogt het volume sterk, ondanks de grote openingen. Linksonder worden de houtblokken opgestapeld. Boven de bovenste plank komt warme lucht de ruimte in. Achter de haardkast is de remise van 24 meter gordijn verstopt.