Buitenhuis – Grip versus ongrijpbaar

Het beeld toont het daglicht in de plattegrond, iedere maand en ieder uur. Het organische beeld geeft inzicht in het unieke en specifieke lichtnivo, bij bewolking. Direct zonlicht geeft een volgende dimensie. Licht kan continu veranderen, echter per dag maar een beetje, en per jaar niet. De dynamiek van daglicht boeit.

Peter Zumthor wil het echte daglicht zien in grote maquettes. Een maquette of mockup geeft goede momentopnames voor het oog. Een luminantie-camera kan dan aanvullende informatie geven. Digitale animaties bieden de mogelijkheid om het licht breder te analyseren: van jaarvergelijkingen tot een specifieke timelapse van een ruimtelijke doorsnede.

Hoogleraar en architect kiezen voor meer inzicht in het licht. Is het niet jammer dat licht minder ongrijpbaar wordt en dat een gebouw daardoor minder verrast? Het weegt niet op tegen de grotere grip op de opgave. Hiermee kan scherper ontworpen en beter getoetst worden. Vanaf Mei wordt deze stelling tentoongesteld in Amsterdam: ‘Daylighthouse’ in het Borneo Architectuur Centrum.