Buitenhuis – Lezingen

6 juni is er een lezingenavond tijdens de tentoonstelling ‘Daylighthouse’ in het Amsterdamse Borneo Architectuur Centrum. Sander Mirck trapt af met een toelichting op de tentoonstelling met een hoofdrol voor het Buitenhuis. Licht-ontwerper Jacob de Baan gaat dieper in op de menselijke perceptie van licht. Architect Ronald Schleurholts, partner van cepezed, belicht de invloed van daglicht op grootschalige projecten.

De avond sluit aan op een eerdere reeks lezingenavonden over daglicht in architectuur. In 2017 organiseerde stichting Dutch Daylight de tentoonstelling ‘Daylight Award 2008-2018’. De 10 winnende daglichtgebouwen waren vier maanden te zien in het Borneo Architectuur Centrum. Tijdens de tentoonstelling zijn toen vier lezingenavonden georganiseerd:

  • 9 maart 2017: het thema ‘winnaars 2016’ met lezingen van Vincent Panhuysen (directeur KAAN, winnaar De Hoge Raad) en Tim de Graag (architect, winnaar Huis 20*3 Zierikzee).
  • 13 april 2017: het thema ‘architectuur & bouwfysica’ met lezingen van Paul van Bergen (directeur DGMR, winnaar meerdere Daylight Awards), Alex de Jong (architect OMA, renovatie VROM Den Haag) en Bjarne Mastenbroek (directeur seArch en oprichter Stichting Dutch Daylight).
  • 18 mei 2017: het thema ‘wetenschap & vernieuwing’ met lezingen van Marcel Bilow (assistent professor TU Delft), Frederique Sanders & Teun Kruip (daglicht-afstuderen TU Delft 2017) en Walter van Dijk (directeur NL Architects, nominatie Turnzaal).
  • 22 juni 2017: het thema ‘toekomst’ met lezingen van Dirk-Jan Postel (directeur Kraayvanger, Museum Voorlinden), Sigried Sigerius (lichtontwerper ARUP, Museum Voorlinden) en Jan Benthem (directeur BNTHMCRWL, winnaar Rotterdam Centraal).

De vier avonden werden bijzonder door het onderwerp, de inbreng van de sprekers, en de dialogen met de volle zaal. 6 juni aanstaande heeft de ingredienten om weer zo’n avond te worden. Vanaf 19:30u is iedereen welkom in het BAC op Borneo-eiland in Amsterdam.