Dijkhuis

Groene Hart - 2019
zicht op dijkhuis vanaf brug ten noorden

In het Hollandse buitengebied mag een vervallen dijkhuisje plaatsmaken voor een nieuw dijkhuis. Het nieuwe huis blijft aan de dijk, maar knikt ook de polder in. De knik opent het huis naar het noorden. In het lichte hart van het huis verbinden trapsteken de split levels van de poldervloer, dijkvloer, entresol, en zoldervloer.

Het polderhuis heeft twee verdiepingen en het dijkhuis is enkellaags. De gedraaide houten volumes worden beschermd door een rieten kap. De vorm van de kap volgt de meeste keuzes tijdens het ontwerpproces. Alleen het driehoekige daklicht in de knik blijft onveranderd. Het hart van het huis heeft hierdoor overdag veel licht en veel uitzicht, wat een sterke band met het landschap geeft.

oostgevel aan de straatzijde

Het huis is bovengronds opgebouwd in hout. De spanten zijn gelamineerd lariks. De vloeren, wanden en daken zijn kruislaags hout, CLT. De trapconstructie is in hetzelfde kruislaags vurenhout uitgevoerd, met dektreden in essen. Buitenkozijnen zijn van slank staal om de openingen maximaal te benutten en te benadrukken. Een bijzonder stalen spant geeft het huis stabiliteit en benadrukt de bijzondere knik.

Duurzaamheid:
EPC: 0,1 (maximum grenswaarde = 0,4)
Milieuprestatie: 0,6€ / m2 BVO (maximum grenswaarde = 1,0)
25 ton CO2 opslag door de CLT houtconstructie en gevel
Bijgebouw met 39 zonnepanelen

verlichtingssterkte m.b.v. VELUX visualizer