Houten Restaurant

Almere - 2019

Sinds 2019 staat er een opvallend houten gebouw langs de A6 tussen Almere Stad en Almere Buiten. In dit “Festijn Culinair” kunnen honderden gasten het diner bereid zien worden in 7 verschillende wereldkeukens. Ook ruimtelijk is er veel variatie door de trapsgewijze daken en gevels.

Vanaf de zomer van 2023 is houten restaurant het hart van het Houten Hotel. Naast de uitbreiding van twee houten vleugels is een gedeelte van het bestaande restaurant herbestemd tot hotelkamers.

De constructie en het zaagtand dak bestaan uit kruislaagshout (CLT). Dit massieve hout blijft binnen in het zicht. De gevels bestaan uit een combinatie van hout en goud. Iedere gevel is anders door programma en oriëntatie, maar repetitie van materialen en kleuren maken een herkenbaar geheel.

De nog aan te brengen gouden dakrand volgt en benadrukt het horizontaal en verticaal getrapte volume. Daaronder komt het hardhout van de gevelplanken terug in de zonweringen en de pergola’s. De kozijnen, sommige gevelvlakken en balustrades zijn goud, net als de terug liggende entree met riante entreetrap.

De optimaal georienteerde dakvlakken liggen vol met maarliefst 512 zonnepanelen. Aan de westzijde liggen vier terrassen eveneens in de zon. De kopgevel aan de rotonde – op het noordwesten – krijgt verticale draaipanelen. Deze panelen kunnen een lage avondzon weren, maar zullen meestal een kijkje in de keuken bieden.

Milieuprestaties:
Energieneutraal en gasloos restaurant voor 600 gasten
430 ton CO2-opslag in houtconstructies en gevels
512 zonnepanelen op het dak, o.a. voor:
28 laadpalen voor electrische auto’s van gasten


Publicatie – over bouwen met hout
Magazine ‘Bouw en Uitvoering’ – nummer 5/2019