Tentoonstelling Daylighthouse

R.J.H. Fortuynplein 4, Amsterdam

De tentoonstelling presenteert daglicht in woningen. Momenteel groeit de wens om gezonder te leven. Daglicht levert daar een grote bijdrage aan. Daylighthouse is een verhaal over drie huizen met daglicht als hoofdrol. De drie huizen worden vergeleken met drie relevante woongebouwen.

Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om de kwaliteiten van daglicht te ontdekken en te ontginnen. De complexiteit vraagt om geduld, rekenkracht en creativiteit. De tentoonstelling geeft inzicht en nodigt uit om over daglicht in woningen na te denken.

vergelijking verlichtingssterkte daylighthouses

2003 – Daglicht krijgt de hoofdrol bij het ontwerp voor een landhuis. Als dit experiment eenmaal gebouwd is verrast de lichte binnenruimte: de impact van daglicht is groter en breder dan verwacht. Het landhuis krijgt de naam Daylighthouse.

daylighthouse

2008 – Maarten bezoekt Daylighthouse. Hij besluit tot onderzoek naar de kwaliteit van daglicht voor een hoekhuis. Inzichten van het landhuis dragen bij aan een 9 meter hoge kubus van licht. De verrassing van Daylighthouse 2 is het grote besef van de weersomstandigheden.

daylighthouse 2

2013 – Het ontwerp van een dijkhuis start. Het uitzicht krijgt prioriteit, maar na een bezoek aan het landhuis en het hoekhuis sluit daglicht aan. De verrassing van Daylighthouse 3 is de wederzijdse versterking van uitzicht en daglicht. De binnenruimte voelt als onderdeel van het uitzicht.

daylighthouse 3
verlichtingssterkte daylighthouse 3
interieur daylighthouse 3
daylighthouse 3 in een jaar

Daylighthousing: ontwerpstudie woongebouw met daglicht.

Woongebouwen hebben qua daglicht meer beperkingen dan huizen, aangezien lager gelegen woningen in de schaduw liggen van hoger gelegen woningen en belendingen. Bij grachtenpanden is dat deels gecompenseerd door hoge plafonds en hoge ramen beneden, en door binnenplaatsen voor lucht en licht.

Bij Borneo-Sporenburg bleken patio’s de beste oplossing om in de diepe rug-aan-rug-rijtjeswoningen alle ruimtes voldoende daglicht te geven. Daylighthousing optimaliseert voor een vijflaags bouwblok de binnenplaats of patio tot lichtschacht, als beste middel om lager gelegen woningen van meer daglicht te voorzien.

De vier gevels voegen zich naar de oriëntatie ten opzichte van de zon. Iedere gevel streeft naar lichtwinst met zonwering in combinatie met optimaal uitzicht. De lichtschacht biedt uitzicht op de lucht. Beneden zijn maisonettes voorgesteld, waarbij hoge ramen en vides aan de gevel het licht dieper naar binnen brengen.