Tentoonstelling Daylighthouse

Borneo Architectuur Centrum - 2019

De tentoonstelling “Daylighthouse” in het Borneo Architectuur Centrum presenteert daglicht in woningen. Momenteel groeit de wens om gezonder te leven. Daglicht levert daar een grote bijdrage aan. Daylighthouse is een verhaal over drie huizen met daglicht als hoofdrol. De drie huizen worden vergeleken met drie relevante woongebouwen.

Foto’s: Katja Effting

Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om de kwaliteiten van daglicht te ontdekken en te ontginnen. De complexiteit vraagt om geduld, rekenkracht en creativiteit. De tentoonstelling geeft inzicht en nodigt uit om over daglicht in woningen na te denken.

Boven is de tuin afgebeeld van een Leidse opleiding. Bij mooi weer worden de colleges soms in de tuin gegeven. Buiten kan het licht zeer dynamisch zijn. De mens kan hier goed op anticiperen en van profiteren. Lichtsterkte wordt uitgedrukt hoeveelheid Lux. Buiten beweegt de lichtsterkte van 1.000 lux tot ruim 100.000 lux, afhankelijk van de wolken en zonnestand. Het is hieronder verbeeld in een schema.

In Nederland brengt men veel tijd binnen door. Hierdoor merkt men weinig van de dynamiek van het licht buiten. Binnen neemt de lichtsterkte af van 1.000 lux tot 0 lux. Het licht binnen is dus een fractie van het licht buiten, maar des te belangrijker. Aan de rechterzijde van het schema zijn de lichtsterktes gekoppeld aan kleuren. Ter referentie zijn vier lichtsterktes omschreven.

Tentoonstellingsruimte in het Borneo Architectuur Centrum
vergelijking verlichtingssterkte daylighthouses

Inhoud tentoonstelling:

Daylighthouse 1 – 2003 – Daglicht krijgt de hoofdrol bij het ontwerp voor een landhuis. Als dit experiment eenmaal gebouwd is verrast de lichte binnenruimte: de impact van daglicht is groter en breder dan verwacht. Het landhuis krijgt de naam Daylighthouse.

Daylighthouse 2 – 2008 – Maarten bezoekt Daylighthouse. Hij besluit tot onderzoek naar de kwaliteit van daglicht voor een hoekhuis. Inzichten van het landhuis dragen bij aan een 9 meter hoge kubus van licht. De verrassing van Daylighthouse 2 is het grote besef van de weersomstandigheden.

Daylighthouse 3 – 2013 – Het ontwerp van een dijkhuis start. Het uitzicht krijgt prioriteit, maar na een bezoek aan het landhuis en het hoekhuis sluit daglicht aan. De verrassing van Daylighthouse 3 is de wederzijdse versterking van uitzicht en daglicht. De binnenruimte voelt als onderdeel van het uitzicht.

Daylighthousing – 2019 – Ontwerpstudie woongebouw met daglicht.

Woongebouwen – heden en verleden – Onderzoek naar de toepassing van daglicht in woongebouwen van nu en vroeger.

Publicatie – over de opening
Reportage AmsterdamTV Oost-Online – Mei 2019