Buitenhuis – uitzicht

De hoogleraar is verleid door het schitterende landschap. Vanaf het eerste bezoek aan de plek – begin 2013 – zijn architect en hoogleraar gefascineerd door het gevarieerde panorama. Uitzicht is bij ieder huis van groot belang. Het geeft ruimtelijk houvast, van interieur tot cosmos.

De omgeving van het buitenhuis is overweldigend. De vergezichten over waters en polders sturen het vroege ontwerpproces. De tekening laat het startpunt zien: de vier mooiste uitzichten. Het ontwerp neemt vervolgens een vlucht en biedt voortschrijdend inzicht, ook voor het uitzicht.

Twee keer wordt het ontwerp met paaltjes op locatie uitgezet. Ze willen geen kans laten liggen. De moeite wordt beloond met verrassende verbeteringen in de exacte ligging en richting van het uitzicht. Relatief kleine aanpassingen kunnen veel kwaliteit opleveren.

Het uitzicht kan zo optimaal verweven worden in het totaalontwerp. Er ontstaat een beschut panorama op het zuidwesten versus een ruimtelijke explosie op het noorden. Tussen die twee extremen staat van alles te gebeuren, ook qua uitzicht. Hou het in de gaten.