Buitenhuis – Daylighthouse

Het ontwerpen van het buitenhuis start op twee sporen: het achterhalen van de exacte eisen, en het zoeken naar de ultieme ruimtelijke kwaliteit. De bijzondere plek trekt de meeste aandacht naar het uitzicht, maar al snel volgt de oriëntatie. Wat doet de zon hier?

Het bezoeken van de plek is erg belangrijk, maar een goed 3d-model van de plek eveneens. De exacte positie van de zon kan hiermee verbeeld worden, zowel voor schaduwwerking als in het belangrijke uitzicht. Zonlicht – vaker daglicht genoemd – is goed voor de mens en kan ook figuurlijk schitterend zijn.

In theorie lijkt het samenspel van uitzicht en daglicht eenvoudig, maar in de uitwerking wordt ieder daylighthouse verrassend uniek. Bij het buitenhuis valt het lange daklicht op, zoals te zien op de interieur impressie. Het verlicht het hart van het huis en mondt uit in een glazen eetruimte, met heerlijk zicht op de noorderluchten.