Buitenhuis & tuin

China en Japan worden per toeval door zowel de hoogleraar als de architect bezocht. Een aantal ervaringen vinden een plek in het ontwerp. Het Japanse schoonbeton is betoverend en de hoogleraar neemt zelfs een oude Chinese deur mee terug, maar het is de Aziatische relatie tussen huis en tuin – en cosmos – die bijdraagt aan de verbreding en verdieping van de ontwerpopgave.

De architect stelt de hoogleraar voor om de eerste ontwerpsessie te combineren met de lezing van een wereldberoemde tuinontwerper. Het blijkt een schot in de roos en de daarop volgende ontwerpsessie is zowaar op de eigen kwekerij, waar de tuinontwerper aanschuift. Er volgt een boeiende samenwerking parallel aan het huisontwerp.

Bomen en heesters worden vervangen en toegevoegd, voordat de bouwkundig aannemer van start gaat. Inmiddels wordt de fijnere invulling van de tuin uitgewerkt, zodat er geplant kan worden na oplevering. De foto geeft hier een impressie van. Na een bezoek aan een boomkweker zorgt een sneeuwstorm voor weer een bijzondere ontwerpsessie, schuilend in een oude watermolen.