Buitenhuis – Ontwerpproces

Naarmate een ontwerp in detail wordt uitgewerkt en tevens een tijdrovend bouwproces losbarst, kunnen de vroege ideeën ondergesneeuwd raken. Bij de hoogleraar schiet soms op het juiste moment een oorspronkelijke redenering te binnen, terwijl de architect zichzelf opfrist met deze blog.

Flashbacks verleiden om tot de oorsprong terug te gaan: de start waarbij de professor een plat dak wenste. Echter, een hellende kapvorm was verplicht. Na vele varianten werd er voor een licht hellende kap gekozen, vanwege verrassende mogelijkheden van de verborgen lichtstraat en de gevarieerde ruimte eronder. Het ontwerpproces bloeide op.

Begin 2014 valt het ontwerp op zijn plek. De woonruimte kruipt meters naar het water, de eetruimte draait, en de trap verplaatst van waterkant naar tuinkant. Veel Sketchup en geschets (zie tekening). De kap en haar constructie bewegen mee en stollen vlak voor de vergunningsaanvraag. Momenteel bepalen architect en hoogleraar allerlei monsters, kleuren en details; met goede argumenten van nu, en van de afgelopen jaren.

Bekijk meer van Mirck Architecture op Facebook