Buitenhuis – Specials

Het buitenhuis is niet groot, maar het aantal specials wel. De bijzondere materiaaltoepassingen worden nog specialer op de plekken in het huis waar ze elkaar ontmoeten. De vrijheid die hoogleraar en architect elkaar geven doet er nog een schepje bovenop: de orthogonaliteit wordt losgelaten. Het voorbeeld op de tekening laat de knoop boven een schuifpui zien.

Gedurende het ontwerpproces wordt de technische uitdaging alsmaar groter. Door een gedeeld vertrouwen wordt bijna overal de grens opgezocht, van staalconstructies tot glastoepassingen, van installaties tot schoonbeton. Om controle te houden worden gelijk met het ruimtelijk modelleren ook vele technische details getekend. Maandenlang beïnvloeden ruimte en techniek elkaar, totdat er balans gevonden wordt.

Vergunningen worden aangevraagd en de aannemer wordt gekozen. Het aantal specials blijft toenemen, totdat de aannemer het echt moet gaan maken. De onregelmatige staalconstructie van bijgaand verticaal detail laat weinig speling voor alle onderdelen die erop en eronder moeten aansluiten. Het inpassen van metersgrote elementen wordt uiteindelijk goed gecontroleerd millimeterwerk.