Buitenhuis – Bijgebouwen

Het duurt niet lang voordat de tuin en de bijgebouwen zich opdringen in het ontwerpproces van het Buitenhuis. De locatie van het huis ligt snel vast, maar de invloed van het landschap op het huis eveneens. Na een half jaar is de tuinontwerper al ter plaatse en voor deze gelegenheid hebben hoogleraar en architect diep nagedacht over aantal, omvang en posities van bijgebouwen.

De keuze valt op een atelier en een carport, als donkere schuren laag tussen de bomen in de blinde hoek. De oprijlaan wordt er tussendoor gelegd, waardoor er een veld ontstaat in het hart van de kavel. Dit inspireert de tuinontwerper tot een niervorm in het veld, als reactie op het omliggende landschap en de drie gebouwen. Dit ontwerp kan vervolgens een paar jaar rijpen.

Deze maand klinkt dan eindelijk het startschot voor bouwfase twee. Door de oplevering van het Buitenhuis kan de tuin bouwrijp gemaakt worden. Dit geeft voortschrijdend inzicht. De heipalen gaan de grond in – zie foto – terwijl de hoogleraar en architect de laatste hand leggen aan plattegronden en materialen. In de loop van het najaar zullen de bijgebouwen zich ter plekke presenteren.