Buitenhuis – Living

Startpunt van het ontwerp is een woonruimte met veel van het beste uitzicht. Al snel voegen hoogleraar en architect daar veel daglicht aan toe. Een woonruimte met minimaal kunstlicht en maximaal uitzicht. Het mooiste landschap ligt in het zuidwesten. Een breed panorama met overstek zorgt voor het meest comfortabele zicht op dit deel van de omgeving.

Om de dynamiek van het natuurlijk licht en het wisselend gebruik optimaal op elkaar te laten aansluiten, zijn er drie typen lichtwering aan de glazen gevel toegevoegd. Aan de buitenzijde kan een screen zonnewarmte buiten houden en de gevel blinderen. Aan de binnenzijde kan de sfeer bepaald worden met translucente voile-vlakken, en geven horizontale lamellen de meeste controle via draaiingen en zoneringen.

In tegenstelling tot de controle over het directe zonlicht, besluit de hoogleraar om het indirecte daglicht vooralsnog vrij spel te geven. De slaapkamer kan verduisterd worden, maar het grote daklicht van de woonruimte niet. De lichtweringen in de gevel hebben veel invloed op licht en zicht, maar ook voor de dynamische hemelkoepel is een hoofdrol weggelegd.