Tentoonstelling Waterwonen met Woonbootwijk

Woonbootwijk steigerplein

In deze tentoonstelling brengt het Borneo Architectuur Centrum in kaart hoe er in Amsterdam op en bij het water wordt gewoond. Het begon ooit met schippers die om pragmatische redenen op hun schip gingen wonen, maar het werd alsmaar aantrekkelijker voor vele anderen. De woonbootwijk maakt onderdeel uit van de gepresenteerde toekomstbeelden. Te zien tot 31 maart 2023.

In Nederland is veel water en een aanzienlijke en innovatieve scheepvaart. Er zijn veel oude schepen die een tweede leven kunnen krijgen als drijvende woning. Hiervoor stelt Mirck Architecture een multifunctionele steiger voor, waarmee een bonte verzameling oude schepen een steigerplein met woonwijk kan vormen. De steiger legt de praktische verbindingen, maar vormt tegelijkertijd gezamenlijke ruimtes, waaronder (semi)openbare buitenruimte.

Het pilot-project is uitgewerkt voor de Cruquius haven in Amsterdam. Deze woonbootwijk bestaat uit tien verschillende schepen. De steiger is een houtconstructie met functies als: ontmoetingsruimte, speelplek, sauna, opslag, en gemeenschappelijke installaties. Aan de kant van de kade is een cafe voorgesteld, met comfortabele zwemgelegenheid, waarmee de woonschepenwijk levendig verbonden is met de stad.

Link naar de tentoonstelling

Link naar de projectpagina