Tentoonstelling Het licht zien!

Het ABC Architectuurcentrum in Haarlem en Mirck Architecture werken sinds oktober aan de tentoonstelling Het licht zien! over daglicht in architectuur. Het is een vervolg op de tentoonstelling Daylighthouse (Amsterdam 2019). Op vrijdag 27 maart zou de tentoonstelling rond 15:30u geopend worden door architect Hubert-Jan Henket, echter door het corona-virus is het ABC voor onbepaalde tijd gesloten en “Het licht zien!” uitgesteld.

In twee zalen worden gebouwen gepresenteerd waarbij daglicht veel invloed heeft gekregen. De architectuur wordt in wetenschappelijke en historische context geplaatst. Zaal 1 begint met het verhaal over de drie Daylighthouses, die 6 jaar na elkaar het licht zagen. Samen met de transformatie van het ITC-monument leverde het de inspiratie voor een toekomstvisie op woningbouw: Daylighthousing.

Zaal 2 laat relevante Haarlemse architectuur zien, zoals Teylers museum, het open houten crematorium, provinciehuis Welgelegen, en het prijswinnende rijtjeshuis Al-light. In het grote V&D-monument brengt Mirck Architecture het verleden en een mogelijke toekomst in beeld: van het daglicht in het oorspronkelijke gebouw tot lichtschachten in de toekomst.

Foto: Katja Effting