Publicaties

Daglicht heeft de afgelopen 20 jaar veel invloed gekregen op het ontwerpproces van Mirck Architecture. De gebouwen laten dit voor een belangrijk deel zien, maar voor een vollediger beeld heeft Mirck over dit specifieke onderwerp een paar tentoonstellingen georganiseerd. De informatie geeft toelichting en overzicht.

Hieronder een selectie van de tentoonstellingen en een aantal relevante publicaties, over daglicht in architectuur:

Tentoonstelling Daylighthouse – Borneo Architectuur Centrum – 2019
Mirck Architecture organiseerde in 2019 een tentoonstelling over daglicht in woningen. Daylighthouse is een verhaal over drie huizen met daglicht als hoofdrol. De drie huizen worden vergeleken met drie relevante woongebouwen.

Tentoonstelling “Het Licht Zien!” – Architectuurcentrum Haarlem – 2022
Na het zien van de tentoonstelling “Daylighthouse” besluit het ABC Architectuurcentrum Haarlem ook een tentoonstelling te organiseren over het thema ‘daglicht in de architectuur’. Met de titel ‘Het Licht Zien!’ wordt ingegaan op de vraag hoe we zó kunnen ontwerpen en bouwen dat daglicht bijdraagt aan een aangenaam en gezond binnenklimaat. Hiervoor worden meerdere Haarlemse daglichtgebouwen en de projecten van Mirck Architecture geanalyseerd.

Interview met Sander Mirck over daglicht in architectuur – door de Stichting Dutch Daylight – 2016

Daylighthousing – Ontwerpstudie – 2019
Mirck architecture deed in 2019 een onderzoek naar het vergroten van de invloed van daglicht op seriematige woningbouw. De uitgangspunten hiervan zijn in 2022 toegepast op de ontwerpen van een woongebouw en een woontoren in Almere.

Daglicht in Architectuur – Mirck Architecture – 2020

Mirck heeft een boek samengesteld met relevante beelden en analyses van projecten waarbij daglicht veel invloed heeft gekregen.