Dit verhaal begint met het eerste ontwerp van Sander Mirck. Zijn opdrachtgever gaat akkoord met veel invloed voor daglicht. Het blijkt 18 jaar later een keuze met veel gevolgen:
2002 – Daglicht krijgt de hoofdrol bij het ontwerp voor een landhuis. Als dit experiment eenmaal gebouwd is verrast de lichte binnenruimte: de impact van daglicht is groter en breder dan verwacht. Het landhuis krijgt de naam Daylighthouse.
2008 – Sander laat het Daylighthouse aan opdrachtgever Maarten zien, waarna daglicht veel invloed krijgt bij het ontwerp voor zijn hoekhuis. Het resultaat is een 9 meter hoge kubus van licht, met verrassend veel besef van de weersomstandigheden.
2014 – Het ontwerp van een dijkhuis start. Het uitzicht krijgt prioriteit, maar na een bezoek aan het landhuis en het hoekhuis sluit daglicht aan. De verrassing van Daylighthouse 3 is de wederzijdse versterking van uitzicht en daglicht. De binnenruimte voelt als onderdeel van het uitzicht.
Hierboven is de tuin te zien van een Leids opleidingsinstituut. Bij mooi weer kan college plaatsvinden in de schaduw van een magnolia. Ook binnen in het 18e eeuwse grachtenpand is een nieuwe collegezaal met verrassend veel daglicht. De oorspronkelijke binnenplaats tussen voor- en achterhuis inspireerde tot een bijzonder daklicht in het hart van de zaal.
Binnenplaatsen zijn voor Sander Mirck ook de inspiratiebron voor een toekomstvisie op seriematige woningbouw met meer daglicht: Daylighthousing. Op de tentoonstelling wordt dit idee als nieuwbouw gepresenteerd, en als transformatie toegepast op het Haarlemse V&D-monument. De tentoonstelling laat het licht zien.
Zaal met relevante Haarlemse gebouwen, zoals het V&D-monument. De daglichtkwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw zijn geanalyseerd. Deze kwaliteiten kunnen weer een grote rol krijgen in de toekomst van het grote gebouw, eventueel in combinatie met nieuwe daglichttoepassingen.
Aan deze expositie hebben meegewerkt:
ABC Architectuurcentrum
Mirck Architecture
Border Architecture (Al-light zaal 2)
Archief Amsterdam (V&D zaal 2)
Teylers Museum (zaal 2)
DOK Architecten, crematorium (zaal 2)
Fotografie: Katja Effting (zaal 1), Rene de Wit (Daylighthouse 1)
Films: Vincent Schuttel (zaal 1), Mirck Architecture (V&D zaal 2)
Animaties: Mirck Architecture
Maquettes: Mirck Architecture (zaal 1), Border Architecture (zaal 2)